Patrimoni cultural

Patrimoni cultural a la Garrotxa

La-Dama-de-la-Garrotxa-a-Mieres

Església de Santa Maria de Romeria de Mieres

Situada a la Cellera, el barri més antic de Mieres, se sap de la seva existència l’any 878, i és citada per primera vegada l’any 1017. Actualment està considerablement reformada, però conserva vestigis del romànic.

Església de Sant Pere de Mieres

Edificada sobre un petit turó de Mieres, dominant tot el poble, amb un alt i esvelt cloquer, l’església de Sant Pere és un edifici d’estil neoclàssic català, construït sobre una antiga església romànica, de la que es va trobar un fragment de timpà. La pica baptismal és obra del segle XVI. El gran pintor del gòtic català, Lluís Borrassà, va pintar el retaule, una joia pictòrica que va perdurar fins el s. XVIII.


Mostra un mapa més gran

Església de Ruïtlles de Mieres

Documentada des de l’any 1017, consta d’un edifici reformat d’origen romànic. Té una sola nau acabada amb un absis, amb volta de canó i arcs torals. La data 1798 inscrita a la porta, és d’una restauració feta en l’època en la qual també es degué construir l’altar barroc, destruït el 1936. El campanar també es modern. Durant la Guerra Civil es va cremar l’altar i tots els ornaments eclesiàstics, i va desaparèixer la campana del cloquer, que datava de 1596.

L’església de Santa Maria del Freixe de Mieres

Situada a l’extrem meridional del terme, se’n té notícia des de l’any 972. És d’origen romànic, amb una nau, i fou ampliada al nord amb un campanar de planta quadrada. L’absis disposa d’una porta, i té una planta de ferradura. L’església es va restaurar l’any 2003.


Mostra un mapa més gran

El jaciment ibèric de la Palomera i l’atalaia de Mieres

Just al límit municipal de Sant Aniol de Finestres, i alçat sobre la Serra de Finestres, hi trobem el poblat ibèric de la Palomera, un assentament d’origen defensiu situat en un enclavament estratègic envoltat per cingleres.

L’estructura visible actualment és una construcció de pedra seca de planta quadrangular formada per un mur exterior i una mena de torre a l’interior. S’hi han trobat ceràmiques ibèriques fetes a mà o torn, nombroses restes de ceràmica emporitana i fragments d’àmfores d’origen iber i greco-itàliques i, fins i tot, un fragment d’origen púnic. El 2007 es va restaurar l’atalaia i les restes ibèriques del poblat.

A prop, dominant una panoràmica excepcional de Mieres i el seu entorn hi ha l’escultura La Dama de la Garrotxa, obra de l’artista Picolivas, en homenatge a l’arqueòleg gironí Miquel Oliva i Prat. Més informació: www.valldellemena.cat


Mostra un mapa més gran