Pobles amb encant

LA GARROTXA, POBLES AMB ENCANT

Vols descobrir els racons de la nostra comarca?

Vall d’en Bas

La-vall-d'en-Bas,-Turisme-Mieres-la-GarrotxaLa Vall d’en Bas juntament amb Besalú i Santa Pau, són els tres municipis de la comarca de la Garrotxa declarats com a turístics.

El vulcanisme de la Garrotxa, tot i que la Vall no és volcànica, va donar peu a un paisatge inigualable on el naixement d’un riu, el Fluvià, marca uns espais més típics de valls marítimes i de desembocadura que no pas de Valls de muntanya. Si observem la Vall d’en Bas des de l’aire, la seva immensa amplitud la fa diferent a la resta de Valls pirinenques.

La història, també ha marcat la Vall i la seva gent. El Vescomtat de Bas, les guerres remences i Francesc de Verntallat, la guerra del frances o les carlines són presentes encara ara en el caràcter d’una gent que ha viscut sempre de la terra, una terra que dona els millors fruits i una riquesa gastronòmica excepcional.

Cultura, història, paisatge i gastronomia són els valors turístics de la Vall d’en Bas.

Visitar a la Vall d’en Bas, allotjar-te als seus establiments, menjar als seus restaurants, passejar peus seus pobles i racons encara verges, és un plaer per a qui no vol oblidar les seves vacances.

Santa Pau

Pobles-amb-encant-a-l'-entorn-de-Mieres-la-garrotxa

La vall de Santa Pau començà a adquirir protagonisme a la baixa edat mitjana arran d l’establiment, en un dels turons que davallen de la serra de Finestres, d’una de les famílies baronials més puixants de les terres gironines. A redós de la seva residència s’articula un nucli urbà que cohesionà el poblament fins aleshores dispers i que permeté gaudir d’un espai protegit per a la celebració del mercat (privilegi atorgat l´any 1297). Aquest centre de poder i d’activitat comercial i econòmica ha llegat a la historia un patrimoni important.

A més d’una fesomia típicament  medieval (amb muralles, carrers irregulars i raconades evocadores), traçada a la primera meitat del segle XIV, Santa Pau té edificis d’un valor arquitectònic notable, tot i que les principals virtuts del recinte són l’austeritat dominant i el caràcter pràctic i funcional que revelen les pedres. La vila de Santa Pau va ser declarada Conjunt Historicoartístic el 1971.

Besalú

Besalu, Turisme Mieres la GarrotxaBesalú és una població de la comarca de la Garrotxa, situada a 150 metres d’altitud i que compta amb una extensió de 4,81 km2. Com el seu orígen indica, Bisuldunum era una fortalesa entre dos rius: el Fluvià al sud i el Capellades al nord. Gaudeix de bona comunicació per trobar-se en la cruïlla entre 3 comarques : Alt Empordà, Pla de l’Estany i Garrotxa. Besalú va començar a adquirir importància com a capital de comtat independent després de la mort de Guifré el Pilós (902), condició que va perdre en morir Bernat III -gendre de Ramon Berenguer III- sense fills; com a conseqüència, el comtat de Besalú passà a la casa de Barcelona. El 1966, fou declarat “Conjunt Històric-Artístic Nacional” pel seu gran valor arquitectònic.