Itinerari núm. 5 Mieres – Mieres

Itinerari núm. 5 

Mieres – Casica de l’Obrador – Collet de la Devesa – Pla de Pallers de Baix – Pla de Pallers de Dalt – Coll de la Palomera – Santuari de Finestres – Coll de la Palomera – Pla de Pallers de Dalt – Pla de Pallers de Baix – Collet de la Devesa – Casica de l’Obrador – Mieres

1ª part 

Mieres – Casica de l’Obrador – Collet de la Devesa – Pla de Pallers de Baix – Pla de Pallers de Dalt – Coll de la Palomera – Santuari de Finestres

RUTA 5horari: 0:00    distància: 0,000        alçada: 274

Som a la plaça Major de Mieres. En sortim pel carrer Nou, direcció ponent. Fins a la Casica de l’Obrador anirem seguint les marques vermelles de la xarxa d’itineraris “El Camí”. Poc després de deixar enrere les últimes cases del poble, baixem a creuar el Merdançà per la palanca d’en Marcé, de fusta. Ara per camí de terra anem remuntant el petit rec de Pinsac. Passarem per sota d’una granja i de Ca l’Aulina.

horari: 0:05    distància: 0,400        alçada: 287

Entrem en una carretera enquitranada. És la que puja de Mieres cap a la serra de Finestres. Tombem a la dreta i al cap de poc (uns 60 metres) tornem a girar, ara a l’esquerra. Pugem per una altra carretera, també asfaltada. Ens encarem cap a la serra de Finestres. Anem sempre pel vial principal asfaltat.

horari: 0:14    distància: 1,040        alçada: 312

Bifurcació. Pugem a la dreta per un altre vial també asfaltat.

horari: 0:17    distància: 1,230        alçada: 328

Passem per davant de Can Blanc (dreta). Pugem fortament.

horari: 0:20    distància: 1,330        alçada: 343

Finalitza l’enquitranat i a partir d’ara trepitgem terra. Anem pujant per la Serra Llarga i encarats a un petit collet molt marcat a la serralada de davant nostre. És el collet de la Devesa, per on passa el nostre camí.

horari: 0:36    distància: 2,370        alçada: 428

Som davant de la Casica de l’Obrador. Per l’esquerra puja el corriol que ens portarà al collet de la Devesa i cap a la serra de Finestres. Deixem la pista, que va a Coll Veí, entrem a dins de bosc i ens enfilem per aquest marcat corriol.

horari: 0:40    distància: 2,600        alçada: 455

Un dipòsit d’uralita enfilat en el marge esquerre, ens indica la situació de la font dels Pobres. El nom fa referència al fet que en aquesta font hi feien parada i s’hi arraulien els rodamons, que voltaven entre Olot i Mieres. Ara normalment està seca, però no fa gaires anys la seva aigua proveïa els estadants de la Casica de l’Obrador.

horari: 0:41    distància: 2,670        alçada: 466

Per la dreta marxa una petita sendera que creua una torrentera, el rec de la Casica. Nosaltres girem i pugem cap a l’esquerra.

horari: 0:46    distància: 2,890        alçada: 535

Un forat en el marge esquerre i un broc de pedra, en una petita placeta rodona, ens assenyalen la font de l’Arbre. Només raja puntualment en èpoques de fortes pluges. Continuem pujant.

horari: 0:50    distància: 3,280        alçada: 568

Collet de la Devesa. Davant nostre tenim una pista de terra. Cap a la dreta ens duria a Collveí i cap a l’esquerra ens faria retrobar amb el nostre camí en el punt 0:59. Nosaltres seguim pujant pel mateix corriol. Ara anirem seguim el caire. El camí es flanquejat per un vell filat espinós per a les vaques.

horari: 0:55    distància: 3,280        alçada: 616

Sortim del bosc i entrem en un espai més obert. El camí es fa més planer. Caminem en direcció cap a un penyal que sobresurt per damunt dels arbres, és la Roca de Migdia. Més endavant tornem a caminar per dins de bosc i tornem a pujar.

horari: 0:59    distància: 3,470        alçada: 640

Pla de Pallers de Baix. Per la dreta baixa la pista que va cap a Collveí, i per on passa l’itinerari núm. 6. Seguim recte per la pista que puja pel caire. Caminem sempre per la pista principal.

horari: 1:02    distància: 3,600        alçada: 644

Som en una cruïlla de pistes. Obviem la que baixa per la nostra esquerra, que ens portaria fins a sota la Casica de l’Obrador. Nosaltres continuem pujant, ara de valent, en la mateixa direcció que dúiem, caire amunt.

horari: 1:07    distància: 3,840        alçada: 695

Després d’una forta pujada i quan la pista gira a l’esquerra, trobem una fita de pedra i un camí que, de pla, marxa cap a la dreta, per la part baga de la muntanya. Si seguíssim unes desenes de metres per la pista, arribaríem al pla de Pallers de Dalt. És un espai obert i força pla, utilitzat per a les feines bosquetanes, quan s’escorxava l’aulina i a continuació es carbonava. Nosaltres anem pel camí pla de la dreta que aviat es converteix en corriol i entrem a dins del bosc. La terra és força vermellosa -com sol ser habitual en diversos punts de la serra de Finestres- i, en èpoques reculades, havia estat utilitzada per diverses teuleries. Aviat traspassem una portellera de filat espinós.

horari: 1:14    distància: 4,260      alçada: 698

Després d’un gros bloc de pedra, baixa un caminet força aperduat. Si el seguíssim enllaçaríem amb el camí de les feixes de Burroig, per on va l’itinerari núm. 6, que passa força paral·lel amb el que estem fent. Nosaltres continuem pel nostre camí, en la mateixa direcció que dúiem.

horari: 1:18    distància: 4,430        alçada: 702

Entremig de dos blocs de pedra, tornem a trobar una altra traça de caminet que baixa per la nostra dreta. És un altre enllaç amb el camí de les feixes de Burroig. Continuem pujant pel nostre camí i ara entrem en una zona on predominen el boix i el faig. Ens anem endinsant en una cloterada, un dels afluents de la riera de Burroig, que anirem remuntant, pel centre, fent diverses llaçades. A la primavera hi trobarem florides l’orella d’ós, l’herba fetgera i la viola de llop.

horari: 1:27    distància: 4,760      alçada: 766

Finalitza el corriol i la pujada. Som a la pista que uneix Mieres i Sant Aniol de Finestres. Anem uns vint metres cap a la dreta i arribem al coll de la Palomera o els Tres Camins. La realitat és que n’hi ha cinc de camins. De dreta a esquerra: a tramuntana, la pista que va cap a la collada del Grau, fent via cap a Olot; un corriol que s’enfila pel caire cap al santuari de Finestres pel camí de la Lleixa; a ponent, la pista que baixa a Sant Aniol de Finestres; a migdia el camí de les pedres dels Mocadors per anar a Mieres i que ens estalvia de compartir amb els cotxes un tram de camí i direcció solixent la pista que baixa a Mieres, que és per on hem arribat al coll de la Palomera. Aquí enllacem amb els itineraris núm. 6 i 8.

Pugem pel camí de la Lleixa. Primer creuem un espai erm de xalió abans d’entrar a dins del bosc. Després d’una curta pujada el camí tendeix a planejar, amb petites i curtes pujades i baixades. Anem flanquejant el turó de Més Enllà i aviat caminem pel damunt de la carretera a Sant Aniol, a prop però sense entrar-hi mai.

horari: 1:33    distància: 5,170      alçada: 782

Creuem un espai obert sense gaire vegetació i un petit llom que es desprèn del turó de Més Enllà. Canviem la vessant de llevant per la de migdia. Aviat perdem de vista la carretera a Sant Aniol i el camí es comença a enfilar lleugerament.

horari: 1:37    distància: 5,400      alçada: 795

Passem fregant les parets del cingle de la Barbacana. Som en el paratge de la Barbacana. A partir d’aquí la pujada s’incrementa. Caminem per un marcat camí de matxo, dins d’un espès bosc d’aulines (alzines), típic de les muntanyes garrotxines. Creuem diverses places carboneres, visibles per les restes de carbó i pel terra ennegrit.

horari: 1:46    distància: 5,940      alçada: 850

Sortim del bosc i entrem en una lleixa que ens permet creuar la paret vertical damunt la qual es va bastir el santuari de Finestres. Aquest camí era per on pujaven els veïns de Mieres el dia de l’aplec. Des de la lleixa la vista és esplèndida, sobretot del proper massís de Rocacorba. Passem per sota del cable de la cistella, que s’utilitza per pujar material al Santuari.

horari: 1:48    distància: 5,940      alçada: 845

Bifurcació de camins al final de la lleixa. Cal pujar cap a la dreta, per un camí força graonat. El que baixa ens duria a la casa de Raspat.

horari: 1:50    distància: 6,010      alçada: 860

Nova divisió de camins. És indiferent el camí que agafem, tots dos duen, en un parell de minuts, al Santuari. Si anem pel de la dreta, voregem els murs del conjunt d’edificis del Santuari. És bonic de veure, i té el seu mèrit de fer aquests murs amb els mitjans que s’utilitzaven en aquelles èpoques, de com van aixecar-los per damunt mateix de la penya i de les parets verticals de pedra. Fem diversos trams de graons per guanyar unes petites feixetes i tornem a creuar el cable de la cistella.

horari: 1:52    distància: 6,090      alçada: 877

El pla de la Iera centra el conjunt d’edificis que formen el Santuari de Finestres. L’església, la rectoria, el refugi lliure i les runes de Ca l’Ermità formen aquest harmoniós i tranquil paratge. Enllacem amb l’itinerari núm. 7.

2ª part

Santuari de Finestres – Coll de la Palomera – Pla de Pallers de Dalt – Pla de Pallers de Baix – Collet de la Devesa – Casica de l’Obrador – Mieres

horari: 0:00    distància: 0,000      alçada: 877

Santuari de Finestres. L’església, la rectoria, el refugi lliure, les runes de Ca l’Ermità i el pla de la Iera formen aquest harmoniós i tranquil paratge. Marxem pel camí que passa pel costat de l’església i creuem els murs del recinte per un pas estret que devia ser de bon defensar en èpoques reculades, més conflictives. A peu dels murs contemplem un bonic paisatge: de llevant a ponent, tenim el proper turó del Castell, el massís de Rocacorba al fons, la singular cinglera del Far i, un xic més a ponent i a mitja muntanya, destaca la taca blanca del santuari de la Salut de Pallerols, el queixal del cingle d’Aiats i, ja més a primer terme, els cingles de Costabella i de Can Barretina, amb el Puigsallança al seu damunt.

Al moment trenquem a l’esquerra per un corriol graonat i deixem el camí que pel caire i pel turó dels Forats, ens duria a la casa de Raspat seguint l’itinerari núm. 7. Al cap de poca estona trobem el camí que puja per la Lleixa. L’agafem de baixada cap a la dreta.

horari: 0:03    distància: 0,180      alçada: 845

Nou trencall de camins. Per la dreta baixa un altre camí, direcció cap a Raspat. El nostre gira a l’esquerra i passem per la Lleixa, únic pas que permet creuar la paret vertical damunt la qual es va bastir el Santuari. Un passamà ens indica per on hem d’anar. Era el camí habitual per on pujava la gent de Mieres per anar al santuari el dia de l’aplec. Des de la lleixa es tenen bones vistes, sobretot del proper massís de Rocacorba.

horari: 0:05    distància: 0,260      alçada: 850

Final de la lleixa. Ara ja tornem a caminar per dins de l’espès bosc d’aulines (alzines), i anem baixant sostingudament per un bonic camí de matxo. Creuem diverses places carboneres on encara són ben visibles les restes de carbó i el terra ennegrit. Caminem flanquejant els diversos turons que formen aquesta petita serreta: turó del Castell, turó de la Barbacana, turó del Mig i el turó de Més Enllà.

horari: 0:12    distància: 0,720      alçada: 795

Passem fregant les parets verticals d’un petit cinglet. És el cingle de la Barbacana i caminem pel paratge de la Barbacana. Continuem baixant més suaument.

horari: 0:15    distància: 0,950      alçada: 782

Creuem una petita clariana pedregosa i un petit llom que es desprèn del turó de Més Enllà. Canviem de caminar per la vessant de migdia a fer-ho per la de llevant. Es fa visible per sota nostre la carretera de Mieres a Sant Aniol de Finestres. Anirem sempre pel damunt i a prop, però sense trepitjar-la mai. En general planegem, amb petites i curtes pujades i baixades.

horari: 0:20    distància: 1,340      alçada: 766

Sortim del bosc i creuem un erm de xalió i trobem la carretera de Sant Aniol. Som en el coll de la Palomera o els Tres Camins. La realitat és que n’hi ha cinc de camins. A part del nostre, de dreta a esquerra: a ponent, la pista que baixa a Sant Aniol de Finestres; a migdia, el camí de les pedres dels Mocadors per anar a Mieres i que estalvia de compartir amb els cotxes un tram de camí;  en direcció solixent, la pista per a vehicles que baixa a Mieres; a tramuntana, la pista que va cap a la collada del Grau, fent via cap a Olot i que passa per sota del castell de Finestres. Aquí enllacem amb els itineraris núm. 6 i 8. Nosaltres seguim, uns vint metres, la pista per a vehicles que baixa a Mieres direcció solixent, fins trobar un corriol que marxa per la nostra esquerra. Comencem a baixar de valent. Ens endinsem en un espai ombrívol i feréstec, amb presència de faig, grèvol i boix.

horari: 0:24    distància: 1,550      alçada: 735

Passem pel mig de la cloterada i d’una plaça carbonera. A partir d’ara anirem baixant, flanquejant per sota de la Roca de Migdia. Per la nostra esquerra la valleta del torrent, capçalera del Burroig, es va fent cada cop més ampla.

horari: 0:26    distància: 1,690      alçada: 702

Deixem a l’esquerra un petit i embardissat corriol que baixa cap a les feixes de Burroig i enllaça amb l’itinerari núm. 6. Continuem baixant pel nostre camí.

horari: 0:29    distància: 1,860      alçada: 698

Deixem un altre caminet, a l’esquerra, que també baixava cap a les feixes de Burroig.

horari: 0:35    distància: 2,280      alçada: 695

Després de passar una portellera de filat espinós embranquem amb una vella pista de desemboscar. Hem arribat al paratge del Pla de Pallers de Dalt. Uns metres a la nostra dreta trobem la clariana del pla de Pallers de Dalt, utilitzada per a les feines bosquetanes, quan s’escorxava l’aulina i a continuació es carbonava. Anirem baixant per la pista molt decididament, que va resseguint el caire de la muntanya.

horari: 0:38    distància: 2,520      alçada: 644

Per la nostra dreta ens arriba una pista en força bon estat que ve de sota la Casica de l’Obrador. Continuem en la mateixa direcció, ara més de pla.

horari: 0:40    distància: 2,650      alçada: 640

Pla de Pallers de Baix. Petita esplanada on la pista regira i baixa cap a l’esquerra. Aquí enllacem amb l’itinerari núm. 6. Deixem la pista (que segueix cap a Collveí) i continuem pel caire, ara per corriol. Anem baixant.

horari: 0:43    distància: 2,840      alçada: 620

Després de passar un curt tram pla i més obert, el camí torna a baixar i a endinsar-se al bosc.

horari: 0:47    distància: 3,060      alçada: 568

Collet de la Devesa. Sota nostre i sense entrar-hi veiem la pista que va a Collveí. Ara deixem el caire i després de creuar una portellera baixem per corriol cap a migdia.

horari: 0:50    distància: 3,230      alçada: 535

Una petita placeta i un broc de pedra en el marge dret ens indiquen que passem per la font de l’Arbre. Malauradament raja en comptades ocasions. Seguim baixant.

horari: 0:54    distància: 3,450      alçada: 466

Per l’esquerra, som a tocar el rec de la Casica. El nostre camí regira i no el creuem pas. Ara el camí es fa més ample, planeja més i ens encarem cap a migdia.

horari: 0:55    distància: 3,520      alçada: 455

Una entradeta, per la nostra dreta, i un abandonat dipòsit d’uralita ens assenyalen que estem per sota de la font dels Pobres. El nom fa referència al fet que en aquesta font hi feien parada i s’hi arraulien els rodamons, que voltaven entre Olot i Mieres. Ara normalment seca, no fa gaires anys la seva aigua proveïa els estadants de la propera casa de la Casica de l’Obrador.

horari: 0:58    distància: 3,750      alçada: 428

Finalitza el corriol en una pista de terra i davant mateix de la Casica de l’Obrador. Passem per davant de la casa caminant direcció cap a migdia. Anirem baixant cap a Mieres. Per damunt dels arbres sobresurt el campanar de l’església. Al seu darrere, la serra de Can Ginestar separa el municipi de Sant Miquel de Campmajor del de Porqueres. Anem sempre pel camí principal, que ressegueix el fil de la Serra Llarga. Més endavant substituïm la terra per asfalt.

horari: 1:11    distància: 4,890     alçada: 328

Passem per davant de Can Blanc (esquerra).

horari: 1:13    distància: 5,080      alçada: 312

Entrem a una altra carretera. La seguim de baixada, mantenint la mateixa direcció que portem. Seguim sempre pel vial principal i obviem tots els trencalls que se’n desprenen.

horari: 1:20    distància: 5,660      alçada: 288

El nostre camí finalitza en una carretera més principal i just davant de Ca l’Aulina. És la carretera per anar de Mieres a la serra de Finestres. A la paret de la casa encara queda una placa amb la llegenda: Cuartel de Poniente. Aquí la paraula cuartel no té cap connotació militar. Abans els pobles i ciutats estaven dividits en quatre parts o quarters: llevant, migdia, ponent i nord. Girem a la dreta, per la carretera de Finestres, passem per davant de Ca l’Aulina i, al cap d’uns 60 metres, deixem l’enquitranat i tombem a l’esquerra per un camí de terra. Caminem entre la granja de Ca l’Aulina i camps. Aviat el camí es va estrenyent i resseguim un petit torrentet, el rec de Pinsac, afluent del Merdançà. Creuem aquest darrer per la palanca d’en Marcé, de fusta, i ja pel carrer Nou (asfaltat) comencem a trobar les primeres cases del poble.

horari: 1:24    distància: 6,120      alçada: 274

Paça Major de Mieres.

Descarrega Tracks