Itinerari núm. 2 Mieres – Mieres

Itinerari núm. 2

 Mieres-Font de Can Salavia-Ermita del Freixe-Font de Can Salavia-Mieres 

1ª part

Mieres-Font de Can Salavia-Portellera d’en Serra-El Freixa

RUTA 2horari: 0:00    distància: 0,000   alçada: 281

Situats davant de l’Ajuntament de Mieres caminem pel carrer enquitranat direcció migdia i cap al veïnat de Ruïtlles. Un cop hem deixat enrere l’ultima casa del poble i quan ja passem entre camps de conreu obviem una carretereta, també asfaltada, que trenca cap a l’esquerra.

horari: 0:09    distància: 0,720   alçada: 295

Creuament de camins. Continuem recte per la carretera. Damunt nostre tenim la casa del Sitjar. Per l’esquerra marxa el camí d’accés a Can Pei i, per la dreta, baixa el camí de les Marrades (senyalitzat amb marques de color groc de la xarxa d’Itinerannia) que ens serviria també per pujar a la serra de Finestres i a l’ermita del Freixe, tot seguint l’itinerari núm. 1.

horari: 0:10    distància: 0,820   alçada: 298

Deixem a la dreta el vial d’accés al Sitjar.

horari: 0:15    distància: 1,180   alçada: 306

Obviem el camí que baixa per l’esquerra cap a Can Tià. Al cap d’un parell de minuts entrem en el paratge de la roca de la Por. La roca de la Por era un gros pedrot que dificultava el pas per anar de Ruïtlles a Mieres. Estava a uns 30 metres abans del trencall a Mas Reixac i es va dinamitar per deixar la carretera més ampla. D’aquest paratge en deien, també, l’Enderrocai i era un indret ple de llegendes. S’explicava que s’hi sentien fresses com si arrosseguessin cadenes; que s’hi veia un cavall vermell, com de foc; que hi veien, també, un gros porc amarrat al pedrot o que en baixaven volant formes com llençols blancs que desapareixien en el torrent. Era un lloc on tothom deia que s’hi feia màgia.

horari: 0:18    distància: 1,400   alçada: 306

Trencall a l’esquerra cap a Mas Reixac. Seguim recte.

horari: 0:24    distància: 1,840   alçada: 316

Deixem també a la nostra esquerra el camí per anar al Canet que creua per un petit pont el proper Ritort. Continuem caminant sempre per l’asfaltat.

horari: 0:25    distància: 2,290   alçada: 318

Creuament de camins. Seguim recte per la carretera. Per l’esquerra tenim un camí carreter per accedir als camps del Canet i per la dreta puja el vial a la casa i a l’ermita de Sant Andreu, ara privatitzada. Al cap de poc creuem l’humil  rec de Plantsalou.

horari: 0:30    distància: 2,290   alçada: 327

Deixem a la dreta el camí a Can Salavia. Al costat d’aquest camí, i al peu de la carretera, veiem les runes del molí de Can Salavia.

horari: 0:33    distància: 2,480   alçada: 338

Font de Can Salavia. La de més anomenada del municipi de Mieres. No s’eixuga mai. Deixem la carretera i pugem a la dreta per un petit i curt corriol. Per la carretera segueix l’itinerari núm. 3.

horari: 0:34    distància: 2,500   alçada: 347

Som en un camí carreter no gaire lluny de Can Salavia i en el paratge de l’Olivet. Ara és un conjunt de feixes, però abans devia haver-hi, com el seu nom indica, un oliverar petit. Marxem per la pista de terra tot allunyant-nos de la casa, direcció ponent. Anirem sempre pel camí principal i obviem els diversos trencalls que, a dreta i a esquerra, anirem trobant. Al cap d’uns set minuts deixarem, a la dreta i per sota del camí, la font d’en Pixarell, avui dia només uns tolls fangosos on els senglars van a rebolcar-se. Les marques fangoses dels arbres a la vora del camí ens assenyalaran l’indret.

horari: 0:50    distància: 3,430   alçada: 2455

Deixem la pista de terra i pugem, a la dreta, per un corriol força costerut.

horari: 0:53    distància: 3,530   alçada: 475

Creuem una vella pista de desforestar.

horari: 0:55   distància: 3,630   alçada: 500

Creuem una altra pista de desemboscar.

horari: 0:58    distància: 3,760   alçada: 525

Altre cop creuem una tercera pista.

horari: 0:60    distància: 3,860   alçada: 550

Tornem a creuar una quarta pista.

horari: 1:03    distància: 4,220   alçada: 570

Passem per un curt tram pla i que fa de petit collet. És la iera del Rodor. Continuem pujant, ara més suaument.

horari: 1:09    distància: 4,490   alçada: 625

Finalitza el corriol en un ample camí travesser. Som a la portellera d’en Serra i anem cap a la dreta, en suau pujada. Ens ajuntem amb l’itinerari núm. 3 que passa pel bonic camí de Font Ricard. Caminem creuant l’abandonat quintà de Can Serra.

horari: 1:15    distància: 4,890   alçada: 645

Embranquem amb una pedregosa pista de terra. Anirem cap a la dreta. Si pugéssim per l’esquerra aniríem al collet de Bastarra, porta per accedir al massís de Rocacorba.

Al cap d’unes quantes passes de caminar per la pista, deixem a la dreta l’accés de la casa de Can Serra. Al cap de poc tenim una bona vista sobre el turó del Castell, el santuari de Finestres i el Puigsallança, sostre de la serra de Finestres. Enllà de l’esquerra del Puigsallança es desprenen els cingles de Can Barretina i de Costabella.

horari: 1:16    distància: 5,020   alçada: 642

Bifurcació. Baixem cap a la dreta. Si continuéssim per l’esquerra, passaríem pel costat de les ja visibles runes del Verdaguer i podríem enllaçar amb el camí cap al collet de Bastarra o anar cap al veïnat de Bustins i a Sant Aniol de Finestres. Després d’una baixada, el pendent se suavitza i creuem una part del Joncaret, un conjunt de feixes que abans es cultivaven.

horari: 1:19    distància: 5,220   alçada: 633

Embranquem amb la pista d’accés a l’ermita del Freixe. Confluïm amb l’itinerari núm. 1, que puja de Mieres pel camí de les Marrades. Baixem en direcció a l’ermita, ja ben propera. Passem entre l’ermita i les runes de Ca l’Ermità, també anomenada la Rectoria.

horari: 1:20    distància: 5,270   alçada: 627

Som en els camps de Ca l’Ermità, per davant de la porta d’entrada de l’ermita de Santa Maria del Freixe. El paratge atrau per la seva gràcia i equilibri. L’ermita, els prats de pastura i les muntanyes retallades al fons (cingle d’Aiats, santuari de Cabrera, entre d’altres) et tempten de quedar-t’hi a veure com el sol s’enfonsa a l’horitzó. Aquí enllacem amb l’itinerari núm. 4.

2ª part

El Freixe – Portellera d’en Serra – Font de Can Salavia – Mieres

 

horari: 0:0    distància: 0,000   alçada: 627

Som en els camps de Ca l’Ermità, per davant de la porta d’entrada de l’ermita de Santa Maria del Freixe. Cap a ponent baixa l’itinerari núm. 4. El paratge atrau per la seva gràcia i equilibri. L’ermita, els prats de pastura i les muntanyes retallades al fons (cingle d’Aiats, santuari de Cabrera, entre d’altres) et tempten de quedar-t’hi a veure com el sol s’enfonsa a l’horitzó. Marxem, de pujada, pel camí rodat d’accés a l’ermita. Al moment passem entre l’ermita i les runes de Ca l’Ermità, també anomenada la Rectoria. Menys d’un minut de caminar i trenquem per la primera pista de terra que trobem a la dreta, que està un xic herbada. Cap amunt segueix l’itinerari núm. 1 que baixa a Mieres pel camí de les Marrades. Creuem el Joncaret, un conjunt de feixes que abans es cultivaven. Pugem lleugerament.

horari: 0:04    distància: 0,250   alçada: 642

Bifurcació de pistes. Anem cap a l’esquerra. Si seguíssim recte passaríem per davant de les runes del Verdaguer, ja visibles, i podríem anar al collet de Bastarra, porta per accedir al massís de Rocacorba, o bé al veïnat de Bustins i a Sant Aniol de Finestres. El camí planeja i aviat veiem la propera casa de Can Serra. Se’ns obre el paisatge i tenim una bona vista del turó del Castell, del santuari de Finestres entre aquest turó i el Puigsallança (sostre de la serra de Finestres) i, desprenent-se cap a ponent, els cingles de Can Barretina i de Costabella.

horari: 0:06    distància: 0,360   alçada: 643

Deixem a l’esquerra el camí d’accés a Can Serra i al cap d’unes desenes de metres, trenquem a l’esquerra per una vella pistota herbada i deixem la pedregosa pista que s’enfila cap al collet de Bastarra. Anem baixant lleugerament tot creuant el quintà de Can Serra.

horari: 0:11    distància: 0,780   alçada: 625

Trobem una petita plaçoleta, és la portellera d’en Serra. Deixem la pista i baixem a l’esquerra per un corriol que baixa dret i ràpid cap a Can Salavia, tant que només hi anaven a peu, ja que era dificultós passar-hi amb els matxos carregats de carbó. Per la pista segueix l’itinerari núm. 3 que, pel bonic camí de Font Ricard, també du a la font de Can Salavia i al veïnat de Ruïtlles.

horari: 1:15    distància: 1,050   alçada: 569

Passem per un curt tram pla i que fa de petit collet. És la iera del Rodor.

horari: 1:17    distància: 1,410   alçada: 550

Creuem una pista forestal.

horari: 0:19    distància: 1,510   alçada: 525

Creuem una altra pista de desemboscar.

horari: 0:21    distància: 1,640   alçada: 500

Tornem a creuar una tercera pista.

horari: 0:22    distància: 1,740   alçada: 475

Creuem una quarta pista.

horari: 0:24    distància: 1,840   alçada: 455

Finalitza el corriol en una darrera pista de desemboscar. Anem de baixada cap a l’esquerra, ara més suaument. Sempre caminem per la pista principal obviant els diversos brancs que trobem a dreta i esquerra. Uns senyals grocs ens ajuden a seguir el bon camí. Al cap d’uns sis minuts deixarem, a l’esquerra i per sota del camí, la font d’en Pixarell, avui dia només uns tolls fangosos on els senglars van a rebolcar-se. Les marques fangoses dels arbres a la vora del camí ens assenyalaran l’indret .

horari: 0:36    distància: 2,770   alçada: 347

A les envistes de Can Salavia i en el paratge de l’Olivet, que ara és un conjunt de feixes, però on abans devia haver-hi -com el seu nom indica- un oliverar petit, trenquem a la dreta per un curt  baixant que ens adreça a la carretera de Ruïtlles i que ens deixarà davant de la font de Can Salavia.

horari: 0:37    distància: 2,790   alçada: 388

Font de Can Salavia. La de més anomenada del municipi i que no se sol eixugar mai: un paratge frescal que sol acollir les passejades de la gent de Mieres. Aquí retrobem l’itinerari núm. 3. Baixem per la carretera, direcció cap a Mieres.

horari: 0:39    distància: 2,980   alçada: 327

Deixem a la nostra esquerra el camí d’accés a Can Salavia. Al costat d’aquest camí veiem les runes del molí de Can Salavia. Més endavant creuem l’humil rec de Plantsalou.

horari: 0:43    distància: 3,350   alçada: 318

Creuament de camins. Seguim recte per la carretera. Per l’esquerra s’enfila el vial a la casa i a l’ermita de Sant Andreu, ara privatitzada, i per la dreta tenim un camí carreter per accedir als camps del Canet.

horari: 0:44    distància: 3,430   alçada: 316

Deixem a la dreta el camí per anar al Canet que creua, per un petit pont, el proper Ritort.

horari: 0:49    distància: 3,870   alçada: 306

Trobem a la dreta el camí per anar a Mas Reixac. Continuem baixant per la carretera. Al cap de poc entrem en el paratge de la roca de la Por. La roca de la Por era un gros pedrot que dificultava el pas per anar de Ruïtlles a Mieres. Estava a uns 30 metres abans del trencall a Mas Reixac i es va dinamitar per deixar la carretera més ampla. D’aquest paratge en deien, també, l’Enderrocai i era un indret ple de llegendes. S’explicava que s’hi sentien fresses com si arrosseguessin cadenes; que s’hi veia un cavall vermell, com de foc; que hi veien, també, un gros porc amarrat al pedrot o que en baixaven volant formes com llençols blancs que desapareixien en el torrent. Era un lloc on tothom deia que s’hi feia màgia.

horari: 0:52    distància: 4,090   alçada: 306

Obviem, també a la dreta, el baixant per anar a Can Tià. La vall per on flueix el Ritort es va obrint i comencem a veure diverses cases del poble. La més propera, per l’esquerra és el Sitjar. La muntanya més llunyana a l’horitzó és la Mare de Déu del Mont.

horari: 0:56    distància: 4,450   alçada: 298

Per l’esquerra puja el camí al Sitjar. Seguim baixant.

horari: 0:57    distància: 4,560   alçada: 295

Cruïlla de camins. Continuem recte cap a Mieres. Per la dreta hi ha l’entrada a la propera casa de Can Pei, i per l’esquerra se’n va el camí de les Marrades, per on passa l’itinerari núm. 1, que també puja al Freixe i que està senyalitzat amb les marques de color groc de la xarxa d’Itinerannia. Més endavant obviem, a la dreta, el vial asfaltat que puja al pla de les Bruixes i a Falgons.

horari: 1:05    distància: 5,270   alçada: 281

Entrem en el petit nucli urbà de Mieres i, ja entre les primeres cases del poble, trobem l’edifici de l’Ajuntament.

Descarrega Tracks