Itinerari núm. 2 Mieres – Mieres
Itinerari núm. 2
Mieres-Font de Can Salavia-Ermita del Freixe-Font de Can Salavia-Mieres
1ª part
Mieres-Font de Can Salavia-Portellera d’en Serra-El Freixa
horari: 0:00 distància: 0,000 alçada: 281
Situats davant de l’Ajuntament de Mieres caminem pel carrer enquitranat direcció migdia i cap al veïnat de Ruïtlles. Un cop hem deixat enrere l’ultima casa del poble i quan ja passem entre camps de conreu obviem una carretereta, també asfaltada, que trenca cap a l’esquerra.
horari: 0:09 distància: 0,720 alçada: 295
Creuament de camins. Continuem recte per la carretera. Damunt nostre tenim la casa del Sitjar. Per l’esquerra marxa el camí d’accés a Can Pei i, per la dreta, baixa el camí de les Marrades (senyalitzat amb marques de color groc de la xarxa d’Itinerannia) que ens serviria també per pujar a la serra de Finestres i a l’ermita del Freixe, tot seguint l’itinerari núm. 1.
horari: 0:10 distància: 0,820 alçada: 298
Deixem a la dreta el vial d’accés al Sitjar.
horari: 0:15 distància: 1,180 alçada: 306
Obviem el camí que baixa per l’esquerra cap a Can Tià. Al cap d’un parell de minuts entrem en el paratge de la roca de la Por. La roca de la Por era un gros pedrot que dificultava el pas per anar de Ruïtlles a Mieres. Estava a uns 30 metres abans del trencall a Mas Reixac i es va dinamitar per deixar la carretera més ampla. D’aquest paratge en deien, també, l’Enderrocai i era un indret ple de llegendes. S’explicava que s’hi sentien fresses com si arrosseguessin cadenes; que s’hi veia un cavall vermell, com de foc; que hi veien, també, un gros porc amarrat al pedrot o que en baixaven volant formes com llençols blancs que desapareixien en el torrent. Era un lloc on tothom deia que s’hi feia màgia.
horari: 0:18 distància: 1,400 alçada: 306
Trencall a l’esquerra cap a Mas Reixac. Seguim recte.
horari: 0:24 distància: 1,840 alçada: 316
Deixem també a la nostra esquerra el camí per anar al Canet que creua per un petit pont el proper Ritort. Continuem caminant sempre per l’asfaltat.
horari: 0:25 distància: 2,290 alçada: 318
Creuament de camins. Seguim recte per la carretera. Per l’esquerra tenim un camí carreter per accedir als camps del Canet i per la dreta puja el vial a la casa i a l’ermita de Sant Andreu, ara privatitzada. Al cap de poc creuem l’humil rec de Plantsalou.
horari: 0:30 distància: 2,290 alçada: 327
Deixem a la dreta el camí a Can Salavia. Al costat d’aquest camí, i al peu de la carretera, veiem les runes del molí de Can Salavia.
horari: 0:33 distància: 2,480 alçada: 338
Font de Can Salavia. La de més anomenada del municipi de Mieres. No s’eixuga mai. Deixem la carretera i pugem a la dreta per un petit i curt corriol. Per la carretera segueix l’itinerari núm. 3.
horari: 0:34 distància: 2,500 alçada: 347
Som en un camí carreter no gaire lluny de Can Salavia i en el paratge de l’Olivet. Ara és un conjunt de feixes, però abans devia haver-hi, com el seu nom indica, un oliverar petit. Marxem per la pista de terra tot allunyant-nos de la casa, direcció ponent. Anirem sempre pel camí principal i obviem els diversos trencalls que, a dreta i a esquerra, anirem trobant. Al cap d’uns set minuts deixarem, a la dreta i per sota del camí, la font d’en Pixarell, avui dia només uns tolls fangosos on els senglars van a rebolcar-se. Les marques fangoses dels arbres a la vora del camí ens assenyalaran l’indret.
horari: 0:50 distància: 3,430 alçada: 2455
Deixem la pista de terra i pugem, a la dreta, per un corriol força costerut.
horari: 0:53 distància: 3,530 alçada: 475
Creuem una vella pista de desforestar.
horari: 0:55 distància: 3,630 alçada: 500
Creuem una altra pista de desemboscar.
horari: 0:58 distància: 3,760 alçada: 525
Altre cop creuem una tercera pista.
horari: 0:60 distància: 3,860 alçada: 550
Tornem a creuar una quarta pista.
horari: 1:03 distància: 4,220 alçada: 570
Passem per un curt tram pla i que fa de petit collet. És la iera del Rodor. Continuem pujant, ara més suaument.
horari: 1:09 distància: 4,490 alçada: 625
Finalitza el corriol en un ample camí travesser. Som a la portellera d’en Serra i anem cap a la dreta, en suau pujada. Ens ajuntem amb l’itinerari núm. 3 que passa pel bonic camí de Font Ricard. Caminem creuant l’abandonat quintà de Can Serra.
horari: 1:15 distància: 4,890 alçada: 645
Embranquem amb una pedregosa pista de terra. Anirem cap a la dreta. Si pugéssim per l’esquerra aniríem al collet de Bastarra, porta per accedir al massís de Rocacorba.
Al cap d’unes quantes passes de caminar per la pista, deixem a la dreta l’accés de la casa de Can Serra. Al cap de poc tenim una bona vista sobre el turó del Castell, el santuari de Finestres i el Puigsallança, sostre de la serra de Finestres. Enllà de l’esquerra del Puigsallança es desprenen els cingles de Can Barretina i de Costabella.
horari: 1:16 distància: 5,020 alçada: 642
Bifurcació. Baixem cap a la dreta. Si continuéssim per l’esquerra, passaríem pel costat de les ja visibles runes del Verdaguer i podríem enllaçar amb el camí cap al collet de Bastarra o anar cap al veïnat de Bustins i a Sant Aniol de Finestres. Després d’una baixada, el pendent se suavitza i creuem una part del Joncaret, un conjunt de feixes que abans es cultivaven.
horari: 1:19 distància: 5,220 alçada: 633
Embranquem amb la pista d’accés a l’ermita del Freixe. Confluïm amb l’itinerari núm. 1, que puja de Mieres pel camí de les Marrades. Baixem en direcció a l’ermita, ja ben propera. Passem entre l’ermita i les runes de Ca l’Ermità, també anomenada la Rectoria.
horari: 1:20 distància: 5,270 alçada: 627
Som en els camps de Ca l’Ermità, per davant de la porta d’entrada de l’ermita de Santa Maria del Freixe. El paratge atrau per la seva gràcia i equilibri. L’ermita, els prats de pastura i les muntanyes retallades al fons (cingle d’Aiats, santuari de Cabrera, entre d’altres) et tempten de quedar-t’hi a veure com el sol s’enfonsa a l’horitzó. Aquí enllacem amb l’itinerari núm. 4.
2ª part
El Freixe – Portellera d’en Serra – Font de Can Salavia – Mieres
horari: 0:0 distància: 0,000 alçada: 627
Som en els camps de Ca l’Ermità, per davant de la porta d’entrada de l’ermita de Santa Maria del Freixe. Cap a ponent baixa l’itinerari núm. 4. El paratge atrau per la seva gràcia i equilibri. L’ermita, els prats de pastura i les muntanyes retallades al fons (cingle d’Aiats, santuari de Cabrera, entre d’altres) et tempten de quedar-t’hi a veure com el sol s’enfonsa a l’horitzó. Marxem, de pujada, pel camí rodat d’accés a l’ermita. Al moment passem entre l’ermita i les runes de Ca l’Ermità, també anomenada la Rectoria. Menys d’un minut de caminar i trenquem per la primera pista de terra que trobem a la dreta, que està un xic herbada. Cap amunt segueix l’itinerari núm. 1 que baixa a Mieres pel camí de les Marrades. Creuem el Joncaret, un conjunt de feixes que abans es cultivaven. Pugem lleugerament.
horari: 0:04 distància: 0,250 alçada: 642
Bifurcació de pistes. Anem cap a l’esquerra. Si seguíssim recte passaríem per davant de les runes del Verdaguer, ja visibles, i podríem anar al collet de Bastarra, porta per accedir al massís de Rocacorba, o bé al veïnat de Bustins i a Sant Aniol de Finestres. El camí planeja i aviat veiem la propera casa de Can Serra. Se’ns obre el paisatge i tenim una bona vista del turó del Castell, del santuari de Finestres entre aquest turó i el Puigsallança (sostre de la serra de Finestres) i, desprenent-se cap a ponent, els cingles de Can Barretina i de Costabella.
horari: 0:06 distància: 0,360 alçada: 643
Deixem a l’esquerra el camí d’accés a Can Serra i al cap d’unes desenes de metres, trenquem a l’esquerra per una vella pistota herbada i deixem la pedregosa pista que s’enfila cap al collet de Bastarra. Anem baixant lleugerament tot creuant el quintà de Can Serra.
horari: 0:11 distància: 0,780 alçada: 625
Trobem una petita plaçoleta, és la portellera d’en Serra. Deixem la pista i baixem a l’esquerra per un corriol que baixa dret i ràpid cap a Can Salavia, tant que només hi anaven a peu, ja que era dificultós passar-hi amb els matxos carregats de carbó. Per la pista segueix l’itinerari núm. 3 que, pel bonic camí de Font Ricard, també du a la font de Can Salavia i al veïnat de Ruïtlles.
horari: 1:15 distància: 1,050 alçada: 569
Passem per un curt tram pla i que fa de petit collet. És la iera del Rodor.
horari: 1:17 distància: 1,410 alçada: 550
Creuem una pista forestal.
horari: 0:19 distància: 1,510 alçada: 525
Creuem una altra pista de desemboscar.
horari: 0:21 distància: 1,640 alçada: 500
Tornem a creuar una tercera pista.
horari: 0:22 distància: 1,740 alçada: 475
Creuem una quarta pista.
horari: 0:24 distància: 1,840 alçada: 455
Finalitza el corriol en una darrera pista de desemboscar. Anem de baixada cap a l’esquerra, ara més suaument. Sempre caminem per la pista principal obviant els diversos brancs que trobem a dreta i esquerra. Uns senyals grocs ens ajuden a seguir el bon camí. Al cap d’uns sis minuts deixarem, a l’esquerra i per sota del camí, la font d’en Pixarell, avui dia només uns tolls fangosos on els senglars van a rebolcar-se. Les marques fangoses dels arbres a la vora del camí ens assenyalaran l’indret .
horari: 0:36 distància: 2,770 alçada: 347
A les envistes de Can Salavia i en el paratge de l’Olivet, que ara és un conjunt de feixes, però on abans devia haver-hi -com el seu nom indica- un oliverar petit, trenquem a la dreta per un curt baixant que ens adreça a la carretera de Ruïtlles i que ens deixarà davant de la font de Can Salavia.
horari: 0:37 distància: 2,790 alçada: 388
Font de Can Salavia. La de més anomenada del municipi i que no se sol eixugar mai: un paratge frescal que sol acollir les passejades de la gent de Mieres. Aquí retrobem l’itinerari núm. 3. Baixem per la carretera, direcció cap a Mieres.
horari: 0:39 distància: 2,980 alçada: 327
Deixem a la nostra esquerra el camí d’accés a Can Salavia. Al costat d’aquest camí veiem les runes del molí de Can Salavia. Més endavant creuem l’humil rec de Plantsalou.
horari: 0:43 distància: 3,350 alçada: 318
Creuament de camins. Seguim recte per la carretera. Per l’esquerra s’enfila el vial a la casa i a l’ermita de Sant Andreu, ara privatitzada, i per la dreta tenim un camí carreter per accedir als camps del Canet.
horari: 0:44 distància: 3,430 alçada: 316
Deixem a la dreta el camí per anar al Canet que creua, per un petit pont, el proper Ritort.
horari: 0:49 distància: 3,870 alçada: 306
Trobem a la dreta el camí per anar a Mas Reixac. Continuem baixant per la carretera. Al cap de poc entrem en el paratge de la roca de la Por. La roca de la Por era un gros pedrot que dificultava el pas per anar de Ruïtlles a Mieres. Estava a uns 30 metres abans del trencall a Mas Reixac i es va dinamitar per deixar la carretera més ampla. D’aquest paratge en deien, també, l’Enderrocai i era un indret ple de llegendes. S’explicava que s’hi sentien fresses com si arrosseguessin cadenes; que s’hi veia un cavall vermell, com de foc; que hi veien, també, un gros porc amarrat al pedrot o que en baixaven volant formes com llençols blancs que desapareixien en el torrent. Era un lloc on tothom deia que s’hi feia màgia.
horari: 0:52 distància: 4,090 alçada: 306
Obviem, també a la dreta, el baixant per anar a Can Tià. La vall per on flueix el Ritort es va obrint i comencem a veure diverses cases del poble. La més propera, per l’esquerra és el Sitjar. La muntanya més llunyana a l’horitzó és la Mare de Déu del Mont.
horari: 0:56 distància: 4,450 alçada: 298
Per l’esquerra puja el camí al Sitjar. Seguim baixant.
horari: 0:57 distància: 4,560 alçada: 295
Cruïlla de camins. Continuem recte cap a Mieres. Per la dreta hi ha l’entrada a la propera casa de Can Pei, i per l’esquerra se’n va el camí de les Marrades, per on passa l’itinerari núm. 1, que també puja al Freixe i que està senyalitzat amb les marques de color groc de la xarxa d’Itinerannia. Més endavant obviem, a la dreta, el vial asfaltat que puja al pla de les Bruixes i a Falgons.
horari: 1:05 distància: 5,270 alçada: 281
Entrem en el petit nucli urbà de Mieres i, ja entre les primeres cases del poble, trobem l’edifici de l’Ajuntament.