Itinerari núm. 1 Mieres – Mieres

Itinerari núm. 1  Mieres – Mieres

RUTA 1Mieres – El Sitjar – Camí de les Marrades – Oratori del Puig – Ermita del Freixe – Oratori del Puig – Camí de les Marrades – El Sitjar – Mieres 

1ª part

Mieres – El Sitjar – Camí de les Marrades – Oratori del Puig – Ermita del Freixe

horari: 0:00    distància: 0,000        alçada: 281

Situats davant de l’Ajuntament de Mieres caminem pel carrer enquitranat direcció migdia i cap al veïnat de Ruïtlles. Un cop hem deixat enrere l’última casa del poble i quan ja passem entre camps de conreu obviem una carretereta, també asfaltada, que trenca cap a l’esquerra.

horari: 0:09    distància: 0,720   alçada: 295

Bifurcació. Per l’esquerra marxa el camí d’accés a Can Pei. Damunt nostre tenim la casa del Sitjar. Nosaltres trenquem a la dreta, per un camí carreter que baixa a creuar el torrent de la Pomereda, que quan entra al nucli de Mieres pren el nom de Torrentic. Per la carretera asfaltada puja l’itinerari núm. 2. Hem entrat en una zona de pastura i hi trobarem diversos filats per a les vaques. Tindrem cura de deixar-los tal com els trobem al nostre pas. Anirem seguint unes marques grogues de la xarxa de senders d‘Itinerannia de la Garrotxa.

horari: 0:10    distància: 0,790   alçada: 288

Creuem la riera per un pontet. Recuperem la direcció cap a la serra de Finestres. Pugem per un camí carreter que, de moment, va resseguint força a prop el torrent. A l’esquerra, enlairada, ens queda el Sitjar. Més endavant voregem un ample espai obert: són els camps de la Guardiola, més recentment coneguts com les terres d’en Llensa. Actualment són espais de pastura. Quan es conreaven diuen que eren molt aigualosos. Aquí la pista es desdibuixa una mica. Les runes de la casa de la Guardiola, que donen nom al paratge, queden per damunt nostre. No hi ha record viu dels seus darrers estadants.

horari: 0:26    distància: 1,800   alçada: 345

Afluïm a una pista ben fressada per on passen els vehicles de la gent que viu a la Muntada. Som al pla dels Sarrions. Durant dècades el carbó es baixava fins aquí amb els matxos o a l’esquena d’algun bosquetà. Els camions només podien arribar fins a aquest pla. Pugem per la pista cap a l’esquerra.

horari: 0:34    distància: 2,350   alçada: 388

En un revolt pronunciat a la dreta abandonem la carretera d’accés a la Muntada. Trenquem a l’esquerra per una vella pista de desforestar, força herbada i no apta per als vehicles. Al cap de poc creuem una torrentera i anem pujant.

horari: 0:38    distància: 3,490   alçada: 395

Deixem la pistota per on anàvem i ens enfilem per la dreta per un corriol molt costerut. Pugem fortament. Més endavant enllacem amb el vell camí de matxo, que va pujant de manera més assenyada fent força marrades. I és que pugem pel vell camí de les Marrades.

horari: 1:02    distància: 3,490   alçada: 595

Finalitza la forta pujada quan el corriol enllaça amb una pista de desemboscar. Anem cap a la dreta, direcció ponent. Pugem lleugerament. Uns minuts més endavant deixarem a la nostra dreta el paratge dels Estanyols. La font dels Estanyols, ara una bassa que sol mantenir l’aigua tot l’any, regava el camp dels Estanyols, que es va deixar de conrear per allà els anys seixanta del segle passat. Costa de creure, avui en dia, per com està d’embardissat el bosc.

horari: 1:12    distància: 4,040   alçada: 646

Oratori del Puig o del Freixe. Som a la pista de Mieres al Freixe. Per la dreta se’n va l’itinerari núm. 8, que va al coll de la Palomera. Aquí hi havia un oratori que encara la gent gran recorda dempeus, però que ja no aixoplugava cap imatge. Anem cap a l’esquerra, en direcció a l’ermita del Freixe. El camí tendeix a planejar.

horari: 1:15    distància: 4,290   alçada: 646

Passem per davant de les runes de la casa del Puig (dreta). Una casa amb molta història que ja surt documentada a l’any 1278. Davant nostre destaca la muntanya de Puig de Capell, damunt del collet de Bastarra. Aquest coll marca els límits de les comarques de la Garrotxa i del Pla de l’Estany.

horari: 1:17    distància: 4,480   alçada: 638

A les envistes de l’ermita, deixem la pista i baixem cap a la dreta. Poc després, deixem a l’esquerra una altra pista, per on van els itineraris núm. 2 i 3.

horari: 1:18    distància: 4,580   alçada: 627

Ermita de Santa Maria del Freixe. El paratge atrau per la seva gràcia i equilibri. L’ermita, els prats de pastura i les muntanyes retallades al fons (cingle d’Aiats, santuari de Cabrera, entre d’altres) et tempten de quedar-t’hi a veure com el sol s’enfonsa a l’horitzó. Aquí enllacem amb l’itinerari núm. 4, que baixa cap a ponent.

2ª part 

Ermita del Freixe – Oratori del Puig – Camí de les Marrades – El Sitjar – Mieres

horari: 0:00    distància: 0,000   alçada: 627

Ermita de Santa Maria del Freixe. El paratge atrau per la seva gràcia i equilibri. L’ermita, els prats de pastura i les muntanyes retallades al fons (cingle d’Aiats, santuari de Cabrera, entre d’altres) et tempten de quedar-t’hi a veure com el sol s’enfonsa a l’horitzó. D’aquí surt l’itinerari núm. 4, que baixa cap a ponent. Marxem, de pujada, pel camí rodat d’accés a l’ermita. Al moment passem entre l’ermita i les runes de Ca l’Ermità, també anomenada la Rectoria. A menys d’un minut de caminar, deixem a la dreta una pista herbada, per on se’n van els itineraris núm. 2 i 3. Nosaltres continuem pujant.

horari: 0:02    distància: 0,100   alçada: 638

Sortim a una pista més ampla i més fressada, que va pel fil de la serreta. Anem cap a l’esquerra tot planejant.

horari: 0:09    distància: 0,720   alçada: 295

Passem per davant de les runes del Puig (esquerra). Una casa amb molta història que ja surt documentada a l’any 1278.

horari: 0:08    distància: 0,540   alçada: 631

Oratori del Puig o del Freixe. Aquí hi havia un oratori que encara la gent gran recorda dempeus, però que ja no aixoplugava cap imatge. Deixem la pista, per on va l’itinerari núm. 8, i baixem, a la dreta, per un camí amplot, que la vegetació s’entossudeix a anar estrenyent. Uns minuts més endavant deixarem a la nostra esquerra el paratge dels Estanyols. La font dels Estanyols, ara una bassa que sol mantenir l’aigua tot l’any, regava el camp dels Estanyols, que es va deixar de conrear per allà els anys seixanta del segle passat.

horari: 0:16    distància: 1,090   alçada: 595

El camí amplot es converteix en corriol i canviem de direcció. Ens encarem cada cop més cap a tramuntana i comencem a baixar fent diverses llaçades. És el vell camí de les Marrades, molt utilitzat per baixar, amb els matxos,  el carbó que es produïa a la serra de Finestres.

horari: 0:33    distància: 2,030   alçada: 395

Finalitza el corriol en una herbada pista de desemboscar. Anem cap a l’esquerra en lleugera baixada. Al poc creuem una petita torrentera.

horari: 0:36    distància: 2,230   alçada: 388

Afluïm a la pista rodada d’accés a la Muntada. L’agafem de baixada, cap a la dreta.

horari: 0:42    distància: 2,780   alçada: 345

Eixamplament del camí i enforcall de camins. Som en el pla dels Sarrions. Fins aquí podien arribar primer els carros, i més tard els vehicles, per carregar els sarrions, plens de carbó, que s’havien baixat de la muntanya a l’esquena dels matxos o d’algun bosquetà. Trenquem a la dreta per un camí ample i herbat, que va vorejant un ampli espai obert, són els camps de la Guardiola, més recentment coneguts com les terres d’en Llensa. Actualment són espais de pastura. Quan es conreaven diuen que eren molt aigualosos. Hi ha moments que la pista es desdibuixa una mica. Les runes de la casa de la Guardiola (no hi ha record viu dels seus darrers estadants), que donen nom al paratge, queden per damunt de la pista que hem deixat fa poca estona.

Hem entrat en una zona de pastura i hi trobarem diversos filats per a les vaques. Tindrem cura de deixar-los tal com els trobem al nostre pas. Més endavant creuem una petita zona boscosa per tornar a sortir a un espai molt obert. Una mica enlairada, a la nostra dreta i a l’altre costat del torrent, tenim la casa del Sitjar.

horari: 0:53    distància: 3,3790   alçada: 288

Creuem per un petit pontet de pedra el torrent de la Pomereda, que quan entra al nucli de Mieres pren el nom de Torrentic.

horari: 0:54    distància: 3,860   alçada: 295

Carretera asfaltada de Mieres a Ruïtlles. Carretera amunt puja l’itinerari núm. 2. Nosaltres anem cap avall, direcció nord, sempre pel camí principal obviant els diversos trencalls que anirem trobant. Al nostre davant, a l’horitzó, tenim la muntanya de la Mare de Déu del Mont.

horari: 1:02    distància: 4,580   alçada: 281

Entrem en el petit nucli urbà de Mieres i, ja entre les primeres cases del poble, trobem l’edifici de l’Ajuntament.

Descarrega Tracks